Feb 10, 2016

Photograph


Apr 6, 2015

Sesuci hati juli

Serious..dah macam tajuk novel remaja pulak...tapi entry kali ini tentang anak suci saya. Serius..hatinya sangat mellow. Saya tertnya-tanya juga dari mana datang kelembutan hati yang melampau...nyata saya dan babahnya tiada jawapann.

Saya saksi kepada rajuknya..sendu dalam diamnya...nangis kerana watak kartunnya..serius. Shasha menangis kalau tengok citer sedih..even it just a cartoon.

                                                            ***********************


Kes terbaru..shasha nanges depan sekolah. Sedu sedan shasha nanges membawa sampai ke kerita. Hati bimbang seorang ibu mula dah berkocak...ish..sape nk kena hamun ni...?

explan babah...shasha nanges sebab sorang cikgunya nak pindah.

Alaa siannya...saya tanya shasha....
"sape nama cikgu tu...dia ajar ape...dia ajar kelas shasha ?"

Jawab shasha...
"tak..dia tak ajar shasha mestilah tak kenal dia.."

Hek eleh ...emo lebeh . sampai cikgu budak lain yang pindah..dia plak yg sedih.


Mar 16, 2015

Rindu

Cuti sekolah dah bermula...yeay !! Saya pun suka sebab dapat rehat cket....tak perlu keluar tengahari..rushing2 dari office ke kindy shasha utk hantarnya ke sekolah.

Waktu ini, shasha dan sophie dah pun berasa nun di Jelebu, Negeri Sembilan. Atas permintaan shasha yang nk spend masa dengan cousin JayBee...so saya pun turutkan. Approval dari saya sejak awal been granted. Berbeza plak dengan babahnya..diam membisu seribu bahasa.

Niat di hati saya..nak juga merasa berdua-duaan kalau anak2 di tatang atok dan uwannyer. Tapi en suami mmg tak paham hint kite. So saya pun diam jugak lah. Bak kata omputih...surrender !!

Si atok dan uwan dah mencongak hari nk berkunjung ke shah alam demi shasha dan sophie..last minute baru bagi pelepasan. Hmm....

Kunun nak berehat..kunun nak berdating....tapi tak sampai 2 jam dah berkolah airmata saya ni. Pandai pulak si anak tanya.... "mommy rindu shasha ker..."

Eh eh si anak ni..menduga rasa kita plak. Of couse laa saya jawab yer...getar suara saya tahan.
Anak kedua saya Sophie...sebuk bermain Tak mahu bercakap dengan mommy langsung. Tak mengapalah.

Lewat hari lalu...saya sering saja marahkan sophie. Ada saja perkara yang buat hati saya panas mendidih. Main bedak...main minyak rambut....main gunting...belum kire lagi aksi sophie buli adiknya. Aish...budak perempuan yg 1 ni....memang banyak sikit halnya. Bab menangis tak larat nak cerita dah. Asal ada masa terluang....nak nanges je.

But this time...mommy yang nanges...mommy rindu Sophie. Monnmy rindu Shasha...



Tu laa..masa ada anak-anak depan mata, asik nak di marah jer...bila dah takde...terasa sunyi plak rumah. Tak havoc macam kebiasaannya. Sobb sobb...nanges lagi.

Jan 23, 2015

Kaunseling percuma - Aina, Najihah

Minggu kedua persekolahan Tahun 1...meaning dah 2 minggu saya ada profession tambahan. For 1 hour on weekdays, saya kini bergelar makcik driver van sekolah. Ahaks..customer saya cuma seorang. Anak sendiri !

Selama 2 minggu ini jugak lah, saya juga melakukan khidmat sosial. Alkisahnya ada saja anak kecil yang menangis hampir dengan pintu pagar sekolah sambil memeluk tiang. So far..saya mengenali 2 anak kecil..yang teresak-esak menangis.

Compare to shasha yang sedikit bertuah, shasha hanya di hantar dan di jemput oleh mommy atau babahnya. 4 hari pertama persekolahan, shasha masih di temani babah di kala waktu rehatnya. Tetapi ada anak2 kecil lain yang berdikari seawal hari ke2. Bagusnya...

Tapi apa sangatlah yang boleh di harapkan pada anak2 kecil kita ni....dia masih terlalu muda. Saya tak pernah mengharapkan sesuatu yang terlalu besar..cukup shasha bersedia mengikut keperluan dan bersedia bila sampai waktunya.

Tentang anak kecil tadi...'Sharafana Aina'..menangis teresak-esak. Mata kecilnya semakin merah...basah pipi dek airmata..dan sapu tangan kecik berwarna hijau itu setia mengelapnya. Saya berhenti...

"Sharafana Aina...nama sedap...auntie panggil Aina boleh..? " Dia angguk perlahan.
"Kenapa menangis.....tak nak pergi main denga kawan-kawan..? Ramai kawan2 Aina kat sana" sambil merujuk tapak terhimpunan, tempat berkumpul anak-anak sesi petang persekolahan. Tapak perhimpunan yang berbumbung..hampir saja dengan kantin menjadi medan permainan anak-anak tadi. Berlari-lari main kejar-kejar...berguling-guling ....main gusti agaknya*.

Aina cuma jawab perlahan..saya rendahkan badan..hampir sama dengan ketinggian Aina yang lebih petit berbanding Shasha.

"Nak mama....." sambil esakan kecil Aina berterusan. Hati saya meruntun hiba...
"Mama sibuk sayang....Aina stay kat sekolah laa...sekolah kan best ...ramai kawan-kawan....kat sekolah boleh belajar....boleh jadi pandai....Aina tak nak pandai ?" tanya saya memancing minatnya tentang sekolah dan kawan-kawan.  Dia cuma diam dan esakan sambil jelas di telinga saya.

Makcik guard mula masuk campur...."Dia dah lama peluk tiang tu..tengok tu, baju pun dah kotor. Awak masuk sekolah...nanti cikgu marah "

Si kecil Aina masih erat memegang sapu tangan hijaunya. Saya dah selesai menguruskan shasha..saya mengejar masa untuk kembali ke pejabat..tapi kaki saya berat, berat lagi hati saya yang sarat dengan rasa keibuan ni. Saya belek2 tanda nama Aina..... 'ada no telefon si emak'.

Panggilan di buat kepada emak Aina. Saya biarkan si emak bercakap-cakap dengan Aina. Dengan harapan si emak mampu pamper si kecil Aina. Tapi makin kuat pula esakannya. Saya bercakap dengan si emak.....dan emak pun beralah...akan minta si ayah datang ke sekolah nanti. Alhamdulillah.

"Nanti ayah datang..." pujuk saya. "jangan nanges banyak-banyak yer..auntie kena pegi kerja. Aina duduk sini tunggu ayah...jangan pergi mana-mana k..."

Pesan saya pada pakcik guard tu...ayah si Aina akan datang sekejap lagi. Biarkan saja Aina di situ....*masih memeluk tiang.

Saya peluk Aina...tangisannya mula perlahan. Tentu teruja tunggu si ayah datang berjumpa. Saya tinggalkan Aina....menoleh sekali lagi....hanya untuk memastikan dia OK.

              ******************************************************

Keesokan hari nya......sekali lagi ada anak kecil menangis.  'Najihah'. Saya terpandang anak kecil yang ada berdekatan Najihah. Si Aina..sambil senyum bersimpul-simpul ke arah saya.

"Awak....? Aina dah ok...hari ni sekolah tak... ?" Aina hanya mengangguk...masih menguntum senyum kepada saya.  " Semalam ayah datang..? Ayah buat apa...? "

"Ikut ayah balik...!"

Ahaks....laaa, balik rumah terus. Takpe lah..dari emosi terganggu tak tentu pasal, baiklah balik rumah. Keesokkan harinya..Aina seronok saja di sekolah....she's doin' good..tak menangis macam semalam. Kali ni...kawan dia plak. Eh eh korang ni....sepakat nak minta khidmat kaunseling percuma ker..?

Again...saya pujuk Najihah pula. Kali ni saya tiada nombor telefon yang boleh di hubungi tapi talian hayat saya adalah kakak Najihah sendiri. Sedari awal...kakak Najihah berada berdekatan Najihah...masih memeluk tiang..yang sama !!!

Sesi kaunseling saya bermula sekali lagi.....

Saya tinggalkan Najihah dengan kakaknya...sendunya semakin tenang. Saya tersenyum sendiri.... Manjanya anak saya MasyaAllah. Kalau shasha nanges..saya pun nanges sama. Kalau shasha susah...saya pun terasa susah. Saya tak sedar..anak saya shasha perlu di ajar menguruskan dirinya. Susah sikit takpe...nanges sikit takpe...

Zaman saya sekolah dulu..saya tak ingat pun bila masa mak abah datang teman saya kat sekolah. Saya pergi sekolah naik bas..dengan kawan yang sama-sama masuk darjah 1. Tumpang ehsan mak dia jaga saya. Saya masih ingat, mak menjerit2 awal pagi...suruh saya mandi..saya ingat bila mak marah-marah bila saya tumpahkan kuah popia kat baju sekolah. Saya ingat lagi masa mak pukul dengan rotan bulu ayam. uish...mak saya memang garang.

Untunglah shasha yang manja...manja-manja pun tetap kena marah. Haha...


Jan 16, 2015

Kantin cekik darah

Hati mak mana yang tak sebak..tengok shasha berhimpit-himpit beratur nak beli makanan di kantin sekolah. Kata shasha...dia nk beli nasi lemak.

"ok..." jawab mommy perlahan. "Tapi shasha kena beratur macam orang lain"
Saya berikan RM2. Shasha beratur....sesekali dia menoleh ke belakang....

Ya..mommy tau sha nak mommy tolong. Mommy tau sha nak mommy belikan..tapi shasha kena survive. Mommy bukan ada setiap hari nak temankan sha di kantin sekolah. Saya cuma beri gerak jari...minta shasha terus beratur dan beli nasi lemaknya.

Beberapa minit dah berlalu...mommy tengok shasha sukar utk survive. Entah berapa kali giliran shasha di pintas. Saya cuma biarkan...sehinggalah satu detik, saya sedikit menjerit pada makcik kantin tu.
"Makcik...nasi lemak satu ..!!! "

Akhirnya, nasi lemak di tangan. Tapi...ciput sangat. RM1...sambal pedas giler. Masa orang minta...masa tu laa baru terkial2 nak senduk nasi dari tong nasi, masa tu laa baru sebuk nk belah telur rebus. Hadui....kali pertama dapat tender kantin sekolah ker...??

Hati yg di pupuk rasa sabar dari awal tadi..dah mula hangat. Tengok chicken ball dalam tray...2 bijik = RM1. Pergh mahal giler...kat pasar malam kalau jual pun paling kurang 3 bijik = RM1.  Nugget ayam, 2 keping = RM1. Minuman dalam bekas macam kat pasar malam = RM1 segelas.

Mak aiii....cekik darah betul. !! Ini sekolah kot....sekolah rendah plak tu. Seleksi makanan memang failed. Setip hari..cuma ada nasi lemak, nasi goreng, mihun goreng..kadang-kadang ada kuey tiaw goreng. Itu pun pedas !

Hello makcik...ini budak2 nak makan..bukan mak budak. Bertimbang rasa laa cket. Nak di sound, tengok owner tender kantin, memang tak boleh makan. Muka kelat nak mampos....pandang orang macam nak telan. Err...kantin sekolah je makcik..bukan bank.

Back to shasha - melihat dia menyuap makanan...alahai. Serta merta hati yang hangat tadi mencair. Sebak plak. Dah besar daa anak mommy. Bila shasha dah masuk tahun 1, terasa mommy semakin tua. Ok....noted, im now 35years old. Baru tersedar, saya dah lama jadi wanita dewasa...ada anak berusia 7 tahun. Tapi tak pernah ambil pusing...coz i always thinking...my child still a baby. :P

Well the baby are now growing up. She's on her way to become 'kakak besar'. Cita -cita shasha...bila dah jadi kakak besar...nak pegang kucing !Ahaks...lawak laa shasha ni. Pegang kucing pun boleh jadi cita-cita eh..?

Cerita rehat hari pertama..cuma nasi lemak + sambal pedas yang cair + telur rebus yang tak cukup rebus dan ikan bilis yang keras. Bluwek !!

Cukup lah learning session shasha.... On the next day :

  • saya bekalkan shasha dengan nasi lemak...."mommy home made". Lagi sedap. !! Since that, saya ajarkan shasha untuk bawa bekanan dari rumah. 
  • Shasha minta nugget ayam - mommy bekalkan 8 ketul nugget ayam. Huh..makan sampai kenyang sha ! 
  • Shasha minta sandwic..saya bekalkan dengan 2 keping roti putih di sapu mayonis dengan isi chicken lancheon + sliced cheese.
  • Shasha nak roti telur...mommy goreng dengan 2 biji telur hanya utk 5 keping roti shasha. Betul2 roti telur utk shasha. 


Ini shasha dengan kawan baik nyer...what happen is, shasha's best friend name = Nurul Ain. Aalahai shasha...mommy tau laa shasha sayang sangat dengan mommy, nama kawan sendiri pun sama nama dengan nama mommy..??