Dec 30, 2010

Makan-makan @ Seoul Garden

Ye...demam Korea telah melanda. Since last 2 mths, seronok pula melayan cter korea di channel 393, Astro sehinggakan kami memandang sepi channel-channel lain. Sunscribe HBO/Starmovie bagi HD skali pun tak guna. Rasa macam nk cancel saja....Tambah pula sejak rancangan tv boleh di record ni...shasha tau minta Ice Age-3 HD jek. Sampai mummy ngan babah nak tengok channel lain pun tak boleh. Permintaan mummy n babah di tolak mentah2 bersama jerit marah nyer. Ooh....


Hari ni, boss plak belanja makan kat Seoul Garden. Yea...sama tapi tak serupa macam steamboat. Variety pada pilihan daging ayam dan daging lembu utk di panggang. Superb!!! ops...selalu tgk orang korea makan kimchi dalam tv jek..so hari ini, kimchi tested. OK laa..tapi x original yang macam dalam tv tuh. Huhuhuhuh..


Dec 29, 2010

Semoga Abadi

video





Pagi ni jalan-jalan kat web gossip, entah kenapa mood aku pagi ni senada dengan langit mendung hari ni. Sejuk tanpa mentari. Alkisahnya pasal artis indonesia yang entah sape dan tak glamer cter pasal Misha Omar yang ciplak lagu dia. Misha Omar da release album ni tahun 2006, da nak masuk 2011 baru perasan ker..? ke sengaja nk buat kecoh mentelah pula kita skang tengah hangat pasal AFF malam ni. Antara belahan dada dan cahaya laser?? Artis indon yang tak glamer ni pun sengaja carik topik hangat antara Msia dan Indonesia yer...
Anyway, this is my favourite track from Misha's album on that year. Dedicate the whole mellow melody utk buah hati pengarang jantung hati Mr DutaLee.

Dec 28, 2010

Tawakal jalan terbaik hadapi dugaan hidup

Setiap kejadian menimpa manusia pasti ada sebab serta mempunyai hikmah

KITA selalu mendengar keluh kesah sesetengah orang yang bertanyakan kenapa agaknya suratan kehidupan mereka begitu susah untuk memperoleh kesenangan dan begitu senang pula mendakap kesusahan.
Mereka iri hati dengan keadaan orang lain yang ditakdirkan senang memperoleh kesenangan secara berterusan. Ada manusia yang hidup senang dan kaya raya, ada hidup susah dan melarat, ada dulunya senang tetapi kemudian hidup melarat.


Hakikatnya, inilah asam garam dan pancaroba kehidupan yang harus diterima dengan hati terbuka. Sebagai khalifah di muka bumi, perlulah kita membuat analisis dan muhasabah. Berfikir secara waras bahawa ketentuan Allah SWT mempunyai seribu satu sebab yang terkandung hikmah dan pengajaran. Cuba nilai mengapa sesetengah manusia diberikan ujian terlalu hebat oleh Allah SWT? Mengapa sesetengah yang lain diberi rahmat dan rezeki yang tidak putus-putus? Setiap sesuatu dijadikan atau ditakdirkan-Nya itu pasti ada sebab dan mempunyai hikmah. Manusia hanya perlu bersyukur jika diberikan rahmat dan rezeki yang melimpah ruah. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan jika kamu menghitung nikmat Allah (yang dilimpahkannya kepada kamu), tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu persatu; sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Surah an-Nahl, ayat 18) Begitu juga sebaliknya, manusia perlu terus-menerus bersabar andai diuji dengan dugaan demi dugaan. Setiap sesuatu ketentuan perlu dihadapi dengan waras, bijak, tenang, serta berserah tanpa kompromi atau bersyarat kepada Allah SWT.

Tidak perlulah melihat dalam perspektif yang luas, lihat saja diri kita sendiri. Dalam banyak waktu, kita iri hati melihat sahabat yang nampak bahagia sepanjang masa dibanding kita tidak senang atau bahagia seperti mereka. Ini memang amalan manusia, suka membanding-bandingkan diri dengan orang lain. Cuba lihat rakan lain yang selalu dirundung kesukaran, kesakitan, kepayahan dan duka? Bandingkan nasib mereka dengan kita. Hanya dengan cara ini kita akan mengucap syukur Alhamdulillah. Sekurang-kurangnya kita menyedari ketentuan nasib yang lebih baik dan senang berbanding mereka.

Hakikatnya, manusia sukar untuk merasa puas. Oleh itu, sehebat mana ujian yang dihadapi hendaklah reda, bersyukur dan bertawakal kepada-Nya. Giatkan usaha dan berdoa supaya Allah memberikan petunjuk dan mengurniakan keadaan lebih baik daripada sebelum ini. Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan sesungguhnya kami akan berikan cubaan kepada kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar iaitu orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan, Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiun, maka itulah mendapat berkat dan rahmat daripada Tuhannya dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk.” (Surah al-Baqarah, ayat 155-157)

Akan tiba masanya, kalau tidak di dunia, Insyaallah di akhirat kelak, terbit sinar kebahagiaan dan rahmat-Nya menerangi kehidupan, berkat kesabaran serta keimanan menempuhi ujian demi ujian. Perlu diingat, sebanyak mana harta kemewahan dan kesenangan dianugerah Allah hendaklah disyukuri. Perlu juga diyakini segala nikmat diperoleh dengan izin Allah SWT, dan dengan kehendak Allah juga, boleh hilang dalam sekelip mata. Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan ‘kami telah beriman’ sedangkan mereka belum lagi diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah SWT mengetahui orang yang benar dan dan orang yang dusta.” (Surah al-Ankabut, ayat 2-3)

Ingatlah, setiap apa yang kita lakukan, baik mahupun tidak, akan tetap dihitung dan diberi balasan sewajarnya oleh Allah SWT. Firman Allah yang bermaksud: “Sesiapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarah, nescaya dia akan melihat (balasannya), dan sesiapa yang mengerjakan kejahatan sebesar zarah, nescaya dia akan melihat (balasannya) pula.” (Surah al-Zalzalah, ayat 7-8)

Untuk itu, janganlah kita mudah mengeluh apabila berdepan dugaan hingga mudah syaitan menusuk jarum kebencian terhadap takdir Allah SWT. Kita menjadi lupa kepada Allah serta lupa kekuasaan dan pembalasan-Nya. Janganlah kita menjadi seperti kaduk naik junjung atau luncai yang terjun dengan labu-labunya sehingga dikatakan sebagai orang yang ‘kufur nikmat’

Dec 27, 2010

Malas tanpa babah shasha...

Langkah malas mummy hayun ke office hari ni...yes, year end mood. Malas segala-galanya,tambah pula hari ni perlu memandu sendiri..perlu menghantar shasha ke rumah babysitter. Sehari sebelum hari gaji..tatkala poket da memang sedia nipis hadir pula penyelamat dunia yang sudi belanja makan tengahari. Tq abg Zam utk lunch ikan bakar d Seri Muda. Perutku sedikit kenyang sebenarnya setelah melantak baked cream craker + apam pelangi. Niat untuk diet di hari Isnin tidak menjadi. huh!!! Makin nk berdiet semakin besar plak selera makan. Sua apa saja..sumer OK.

Tamat waktu kerja jam 6.30pm, mummy menghayun langkah perlahan mencari kereta, kesian...hari ni tiada siapa yang sudi menjemput. Mummy juga yang perlu menjemput shasha. Mummy perlu segera, bimbang shasha menanti terlalu lama. Rindu to shasha's daddy...entah buat ape daddy kat sana.... Malam ni, mummy & shasha dinner ber2 saja di rejab, Bt.3...

Malam makin larut, terasa sunyi pula bila babah shasha tiada. Tak ada lagi tangis senduku merindu babah shasha seperti waktu lalu, dah steady since ada shasha sebagai peneman. Malam ni hanya ber2...esok skali lagi ber2 dengan shasha...sigh! berdua bukan lebeh baik tapi bosan. Lagi menarik bila ber3 dengan babah shasha.

Percaya padaku..



Aku tak tahu apa yang kurasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu melihatmu
Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdetak tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu
Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku
Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku ‘kan menjagamu
Hingga akhir waktu menjemputku
Saat ku tahu kau akan pergi jauh
Izinkan aku ‘tuk selalu menatimu
Untuk katakan ku ingin dirimu
Agar kau tahu betapa ku terlalu
Mencintaimu aku akan menunggu
Hingga dirimu kembali untukku
Tolonglah aku bagaimana diriku
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
Dalam hatiku ku cinta padamu
Surat untuk kekasih - (bhg.2) ~ ainnLee

Hari ini cuaca cerah..tapi langitku mendung
Bukan sebab hujan tapi aku kesepian
Di tinggalkan di Shah Alam
Bertemankan bintang kecil
yang rancak mengomel tanpa sebab

Pulang segera cahaya hati
Aku di sini menanti...

Dec 21, 2010

Surat untuk kekasih...(Bhg.1) ~ainnLee

Lately, aku banyak mengenangmu di masa lalu..masa remajamu.
masa kau dan aku bukan satu.
Mengenang masa lalu, di mana aku terlalu merinduimu...
mengenang keluh resah kala aku mencarimu....
satu dunia mencarimu.

Hari ini, langkah ku atur ke arahmu.
Setiap nafas yang ku hela keranamu.
Kau yang mencipta...kau yang mewarnakan hidup
Masakan kau tak tau...jika aku tak ucapkannya walau sekali

Lately..kau dan aku berbicara kisar hidup dan mati
Mampukah kau teruskan hidup bersama sinar bintang yang ku tinggalkan
Mampukah kau terus menjaga bintang hatiku bersama tinggalan sentuhan dan pelukan
Mampukah kau menjaga setiap pesan yang ku wasiatkan...
Tapi aku tak mampu...
Meninggalkan nyawa di sini

Hari ini..mahukah kau berjanji
Lalui jalan yang panjang ini bersamaku
Lalui masa yang sukar ini bersamaku
Mahukah kau teruskan sehingga kita menghampiri hari tua
Sehingga aku boleh tertawakan dikau
bersama kedut wajah dan rambut putih
Mahukah kau melihat rambut lebatku makin nipis
yang hitam itu makin kelabu

Mahukah kau berjanji
Untuk terus bersamaku..






Dec 19, 2010

Kehidupan Sebuah Cinta ~ Khalil Gibran

Kehidupan Sebuah Cinta ~ Khalil Gibran

MUSIM BUNGA
Marilah, sayang, mari berjalan menjelajahi perbukitan,Salju telah cair dan Kehidupan telah terjaga dari lenanyadan kini mengembara menyusuri pegunungan dan lembah-lembah,Mari kita ikut jejak-jejak Musim Bunga, yang melangkauiLadang-ladang jauh, dan mendaki puncak-puncak perbukitan‘Tuk menadah ilham dari aras ketinggian,Di atas hamparan ngarai nan sejuk kehijauan.
Fajar Musim Bunga telah mengeluarkan pakaiannyadari lipatan simpanan, dan menyangkutnyapada pohon pic dan sitrus , dan mereka kelihatan bagai pengantin dalam upacara tradisi Malam Kedre..
Sulur-sulur daun anggur saling berpelukan bagai kekasihAir kali pun lincah berlompatan menari ria,Di sela-sela batuan, menyanyikan lagu riang.
Dan bunga-bunga bermekaran dari jantung alam,Laksana buih-buih bersemburan, dari kalbu lautan
Kemarilah, sayang: mari meneguk sisa air matamusim dingin, dari gelas kelopak bunga lili,Dan menenangkan jiwa, dengan gerimis nada-nadaCurahan simfoni burung-burung yang berkicauandan berkelana riang dalam bayu mengasyikkan
Mari duduk di batu besar itu, tempat bunga violetberteduh dalam persembunyian, dan meniruKemanisan mereka dalam pertukaran kasih rindu.


MUSIM PANAS
Mari pergi ke ladang, kekasihku, keranaMusim menuai telah tiba, dan cahaya suriaTelah memanggang gandum kuning-kekuningan.
Mari kita mengerjakan hasil bumi, sebagaimana semangat kegembiraan menyuburkan butir gandumDari benih cinta-kasih, yang tertanam dalam sanubari.Mari mengisi guni kita dengan limpahan hasil bumibagai kehidupan mengisi penuh rongga hati,Dengan harta kekayaan tak terperi,Mari, jadikan bunga-bunga alas tilam kitaDan langit biru selimut kitaSandarkan kepala di bantal harum jerami,Mari kita berehat setelah bekerja sepanjang hari,Sambil mendengar bisik gemercik air sungai yang menyanyi.


MUSIM GUGUR
kita pergi memetik anggur di perkebunanDan memerah sari buah segarDan menyimpannya di jambangan tuaSebagaimana jiwa menyimpan ilmu pengetahuanAbad-abad lalu, dalam gedung keabadian.
Dan sekarang mari pulang, kerna sang bayu telahMenerbangkan daun-daun kuning dan mengisar bunga-bunga layuYang membisikkan dendang kematian pada Musim GugurMari pulang, kekasihku abadi, kerana burung-burungTelah terbang bagi perjalanan migrasi menuju kehangatanMeninggalkan padang yang dingin dan kesepian.Bunga mirtel dan melati pun telah lamaMengeringkan air matanya.
Mari kembali, sebab anak sungai yang sayuTelah kehabisan lagu, dan sumber air yang lincahTelah membisu, enggan mengucapkan kata perpisahan.Sedang bukit-bukit tua telah mulai melipatpakaiannya yang berwarna-warni.
Mari, kekasihku; Alam telah letih,Ia bersemangat melambaikan selamat tinggalDengan dendangan sayup dan ketenangan.


MUSIM DINGIN
Dekatlah ke mari,oh teman sepanjang hidupku,Dekatlah padaku, dan jangan biarkan sentuhan Musim Dingin,Mencelah di antara kita. Duduklah disampingku di depan tungku,Sebab nyalaan api adalah satu-satunya nyawa musim ini.
Bicaralah padaku tentang kekayaan hatimu,Yang jauh lebih besar daripada unsur Alam yang menggelodakDi luar pintu.Palanglah pintu dan patri engselnya,Sebab wajah angkasa menekan semangatkuDan pemandangan ladang-ladang saljuMenimbulkan tangis dalam jiwaku.
Tuangkan minyak ke dalam lampu, jangan biarkan ia pudar,Letakkan dekat wajahmu, supaya aku boleh membaca dalam tangisApa yang telah ditulis pada wajahmuTentang kehidupan kau bersamaku..
Berilah aku anggur Musim Gugur, dan mari minum bersamaSambil mendendangkan lagu kenangan pada ghairah Musim BungaDan layanan hangat Musim Panas, serta anugerahtuaian dari Musim Gugur.
Dekatlah padaku, oh kekasih jiwaku; api mendingin dalam tungku,Menyelinap padam nyalanya satu-satu, dari timbunan abuDakaplah aku, sebab aku ngeri akan kesepian.Lampu meredup, dan anggur minuman membuat mata sayu mengatup.Mari kita saling berpandangan, sebelum mata tertutup.
Cari aku dengan rabaan, temui daku dalam pelukanLalu biarkan kabus malam merangkul jiwa kita menjadi satuKucuplah aku, kekasihku, kerana Musim Dingin,Telah merenggut segala, kecuali bibir yang berkata:Engkau dalam dakapan, oh Kekasihku Abadi,Betapa dalam dan kuat samudera lena,Dan betapa cepatnya subuh…

Hujan Air di Shah Alam

~hujan air di Shah Alam - ainnLee~

Semalam tak check pun ramalan kaji cuaca
Tapi semalam dan hari ini sama saja
Aku tercari-cari di mana dia terik cahaya
Buat pengering baju yang ku sidai sejak malam hari

Mungkin dia ada di situ
Tersenyum padaku
Namun malu-malu

Hujan air di Shah Alam
Kini telah mula
Masa utk mencari payung
Berteduh di bawah bumbung
Mula membelek handphone
Kalau ada sms dari suami tersayang
Bila nak tiba menjemputku pulang

Hujan ini tak akan reda
Makin lebat pula jadinya

~~inspired by Ana Raffali.

Dec 18, 2010

Selamat Bertunang..

This special entry for my old buddy..Farid Ghazalee. Tahniah di atas pertunangan dengan si dia pilihan hati. Semoga majlis berjalan lancar dan bertemu keberkatan hingga ke jinjang pelamin. Amin....


Perahu kolek ke hilir tanjung,
Sarat bermuat tali temali.
Salam tersusun sirih junjung,
Apa hajat sampai ke mari? KP

Sudah lama langsatnya condong ,
Barulah kini batangnya rebah.
Sudah lama niat dikandung,
Baru sekarang diizinkan Allah. KP

Malam-malam pasang pelita,
Pelita dipasang atas peti.
Kalau sudah bagai dikata,
Sila terangkan hajat di hati. KP

Singgah berenang di persiraman,
Mayang terendam di dalam tasik.
Kumbang merindu bunga di taman,
Bintang merindu Cenderawasih. KP

Ikan sepat di dalam sampan,
Orang membawa ke pinggir kota.
Besar hajat tuan menyimpan,
Baiklah nyata di dalam kata. EAAB

Panjat- panjat si pohon ara,
Nampak cantik di tepi laman.
Besarnya hajat tidak terkira,
Hendak memetik bunga di taman. EAAB +KP

Senyum menguntum memakai kebaya,
Gadis sunti menjual kalungan.
Bunga nan sekuntum belum berpunya,
Menjadi penyeri di taman larangan. EAAB

Dari sumbu terbit apinya,
menjadi asap dan juga jelaga.
Jika begitu akan adanya,
Izinkan kita memetik menjaga. EAAB

Baik-baik kalau berhuma,
Jangan sampai lalang sepekan,
Hajat yang baik kami terima,
Dalam adat kami serahkan. EAAB

Kalau gugur buah setandan,
Sampai ke tanah baru tergolek,
Kami bersyukur kepada tuhan,
Datang kami disambut baik. KP

Nov 22, 2010

esok SPM

esok SPM paper bahasa melayu bermula..adik aku iskandar dah mula menghitung waktu. dada berdebar2 katanya. walau ape pun, hidup harus terus..biarpun seluas dunia ini oksigen ni tak mampu kau sedut secara manual..along bagi kamu cpr esok dik kalau sesak nafas dalam dewan peperiksaan tu nnt. Jgn lupa baca bismillah....jgn lupa tarik nafas key..

terimbau kenangan lama...waktu aku menghadapi spm. teruja..gentar....gementar...seram sumer bersatu. tak sabar juga nak menghabiskan paper exam coz da tak larat study dari awal malam sampai subuh. tidur pun 2,3 jam jer...almaklum lah,, aku lah pelajar yg suke study last minute itu. lagi awal baca..lagi cepat lupe. better baca saat2 akhir...itu aku!

teringat juga saat aku tersalah masa utk paper modern math. tika aku masih lena dbuai lena..mak menjerit separuh gler bila cikgu sekolah telefon, "kenapa aku tak hadir peperiksaan hari itu". Aku..? terpinga2...kenapa ..kenapa..?? tanpa mandi cume cuci muka. aku sarung baju skolah yang tak bergosok. MALU.....

abah hantar aku ke sekolah. ingat lagi saat aku menghayun langkah ke dewan peperiksaan. waktu itu sunyi...cuma ada langkah aku yg semakin laju. ooh MALU!!. airmata semakin deras tumpah ke pipi. Sampai di dewan, aku mencari tempat duduk..sendu ku makin ketara..sehingga ada yang terganggu. Kerasa lewat aku itu...kerana sendu aku itu..aku jadi penyebab si dia tak dapat score A1. huh....aku kah..??

So moral of da story, bila dapat jadual..tengok byk kali. kalau boleh bgtau mak abah jugak so they all pun alert whether anak2 ada exam paper atau tak hari itu. Anyway...i still pass my modern math. hehehe...syukur alhamdulillah. Kepada kronee bestari - class of '97, maaf jika aku ganggu konsentrasi korang masa tu.
Posted by Picasa

cerita aidil adha


Oct 25, 2010

masa tak pernah cukup...

da bersawang blog ni....sungguh masa tak pernah cukup untuk aku. yg ada hanya cukup2 utk kerja, memasak...layan shasha dan rehat. esok ulang lagi rutin yg sama. Shasha baru saja sembuh dari demam, sian dia kena tinggal oleh mummy. demam rindu yer sayang...baru semalam mummy takde da demam panas. kesian juga to her daddy yg menjaga, siyes mmg tunggang langgang rumahku.

lutut masih rasa sengal...betis masih lagi rasa sakit. serious that would be last time nk suruh aku panjat bukit 80' tuh. last time nk suruh aku menari2 cam org bodoh malam pjama party tuh. menci sgt....

Sep 19, 2010

shasha the car wash girl...(but i wash my daddy's scooter actually)










Ceritera si kecil shasha yg bermain sabun sehingga kecut jari mungilnya itu. lebih banyak menyibuk dari membantu...babah sekadar membiarkan saja. Sehinggalah langit kian redup, si kecil lencun itu dah mula menguap but still.................

akhirnya, mission accomplish. 1 scooter and 1 car has been washed. babah got his car & scooter new look but shasha get wet.

finally, little tiry girl get her sleep in 1 second.

sabtu permai

Sabtu yg permai hari ni, kemas kemas kemas. lepas tu nongkrong tivi cerita seram, thriller pastu seram balik. adnan sempit ngan backom sillih berganti atas demand si kecik shasha. lewat malam, guruh berbunyik..

tengah malam dah nie...hujan daaa.

Sep 16, 2010

raya ke-6 @ Melaka

perjalanan bermula lewat petang semalam ke melaka...menjenguk nenda kepada babah shasha yang khabarnya tidak sehat. d rumah mak tam, nenda cuma terbaring lesu..sesekali terdengar atok terbatok dalam kudrat yg kian lesu. lemah sehingga jalan pun perlu berpapah. kesian atok...matanya kini tak mampu melihat, sekadar suara kami yg menyapa atok memperkenalkan diri. puas di rabanya muka shasha, dapatkah atok melihat wajah shasha dari sentuhan listriknya...?

aku tinggalkan atuk sementara, destinasi ke rumah makngah pula. berjalan raya meneman shasha kumpul duit raya. catch up 1 year updates tentang cucu sulung makngah yg boleh tahan ganasnya tapi shasha lebih pantas. bila tangan muzaffar hampir menepuk muka shasha, tangan shasha da sampai dulu ke bahu muzaffar. kesian si kecil umur setahun tu, xpasal da kena lepuk dengan shasha yg memang terkenal dengan garangnya. aku sedikit larat bilamana shasha dengan lagak sombongnya. huh....wat to do...?

Sep 13, 2010

dah raya ke-4

saat blog ini d update, syawal dah menginjak hari ke-4. begitu cepat masa berlalu.....semakin hampir waktu kerja aku. huhuhuh....kamis. still long way to go...tatkala org lain da mula pack barang utk pulang semula ke kota, aku pula berkira2 hendak jalan raya ke mana. kengkawan sumer nyer sudah pulang ke sarang..ada yg siap update status katanya jadi penunggu setia opis kerana hanya dia yg bekerja.


hmm....hari ni da syawal ke-4. raya pertama dah sibuk beraya hingga ke port dickson. tak lupa pusara nenda. sayu dhati bondaku kala pusara itu kami ziarahi, hanya yasin sebagai buah tangan tanda ingatan. damailah nenda dsana, moga aman berteman org2 yg beriman serta solih dan solihah. nyata kami sudah terlalu lama melupakan nenda, pusaramu terlalu hampir denganku tapi kaki ku tak pernah terarah ke sana. Maafkan aku nenda..namun aku tetap mengenangmu dalam setiap kenangan kita bersama. bercerita tentangmu pada menantu cucumu, buat airmataku hampir mengalir. puas aku menahan kolam air di bibir mata...rindu denganmu nenda tapi apakan daya...

*teringat tentangmu nenda, buat aku mengaitkan nenda dengan sebuah insiden. Org kata, d bulan ramadhan takde hantu...tapi roh-roh dlepaskan bebas. mungkin kerana itu mereka bisa menziarahi keluarga??? subuh hening itu, shasha tersedar dari tdur bila emak mengejutkan babah shasha dari tdur utk bersahur. entah kenapa shasha menangis ketakutan...seakan ada sesuatu yg menakutkan shasha dari arah belakangnya. aku..? sedaya upaya memujuk shasha ...tiba2 ingatan kepada nenda. mungkinkah diwaktu subuh hening itu nenda sedang memerhatikan aku dan shasha. cicit yang tak pernah dtemukan dulu. hanya aku dalam hidup nenda sebagai cucu perempuan ...kini ada pula cicit perempuan. aku sayangkan nenda tapi aku tak mampu menahan rasa seramku. maafkan aku nenda....aku melangkah pergi meninggalkan sudut gelap itu. dmeja makan aku berteleku...memikir tentang nenda.

syawal kedua - bermula pula tour ke pahang demi abah. kali ini sesi ziarah family abah pula. happy benar abah bila semua anak2nya ada bersama....dapat pula menayangkan cucu kesayangan abah. hampir jam 3 petang...abang fakhri meneruskan perjalanan ke kelantan. aku dan yg lain2 terus saja ke rumah nenda pahang pula. sehingga malam, aku catch up sebanyak yg mungkin status terbaru sepupu sepapat ku. amik id facebook, ape lagi....kasi add laaa....

syawal ke-3, aku dan family duduk drumah saja. nothing much..sesekali ada sekumpulan budak kecil buat hati aku panas. nasib baik ada abah yang mood kasi layan. kasi duit raya terus blah. huh!!!

syawal ke4..aku balik umah mentua.......dan skang masih lepak drumah mentua sambil mengupdate blog. still nothing much to say....hmmmmmmmmm

Sep 1, 2010

tak sabar lagi....cepat laa nk cuti

hi..dah lama benar tak menaip di ruang sempit ini. Salam ramadhan pada yang membaca, maafkan kerana aku punya masa yang terlalu sedikit tiap hari. beban kerja yg semakin menyesakkan kepala, kepeningan pula jadi bahan mainan tiap masa. yup!! aku exhausted....setiap jumaat aku pasti lembik. kalah org keje buruh..haha.

Anyway..salam lebaran pada yg membaca. Ramadhan kian sampai ke penghujungnya. cuti hujung minggu lepas aku habiskan dengan biskut raya. amil kesempatan dari cuti umum hari jumaat hinggalah ahadnya. Isnin aku kembali kerja..dan cuti semula. Tapi aku x mampu nk memecahkan walau sebijik telur. Demam selesema kerana tak cukup tidur, pening kepala bagai tak cukup o2...but still, aku bangun terlalu awal utk reply email, sending required email to vendor. Huh..kerja harus terus walaupun dagu aku da terletak atas meja.

Bercerita tentang biskut raya, sakit pinggang sakit tumit aku nk menyiapkan demi mak, bonda, atok melaka dan ida(adik ipar). utk aku..? amik balance nya saja. penat tak terkata tapi hati puas tn kuih raya tersusun cantik dlam balang. coklat,hijau dan kuning....

semalam, hari merdeka mak bantu aku buat tat nenas. dapat juga penuhkan balang kuih mak dan bonda. sekali lagi..aku punye..?? xde pun. jerih rupanya buat tat nenas ni...bila doh da sedikit kering, rasa macam nk terkucil menekan acuan tat nenas tu. nak tak nak kena teruskan juga sebab dah bancuh 2 adunan. huh..hadapkan!!!!! but finally...mmg puas hati kerana hasrat menjayakan tat nenas itu jadi kenyataan. credit to my husband yg sudi menghabiskan masanya berdiri mengacau jem nenas dalam kuali. thanx dear...u help alot walaupun sekadar menyediakan paper cup dalam tray itu. hehehe....

sigh!...tak sabar menanti cuti aku bermula. tak sabar nk beraya dengan mak dan abah..bukan nya aku duduk jauh tapi tahun ni..bermulalah episod abah sebagai warga org bersara. katanya nk bakar lemang tahun ni...wargh!!! meriah...almaklum lah, ni tahun pertama abah nk bakar lemang. tambah pula abah dah siap baju melayu baru yg dbeli oleh menantunya. hmmm...gempak abah tahun nie.

tak sabar..tak sabar.............

Hingga tengahari...cuti ku masih seperti org bekerja. So aku memutuska utk sign off semuanya. sekarang nk berehat pula....huhuhu.

Jun 6, 2010

sepetang bersama nazyan & yazid

Hari sabtu yg permai...perjalanan kami bermula seawal jam 5.30, my husband lebh kerana urusan kerja dan aku sekadar membontoti nyer. hahahah..dan yg paling penting, aku bakal bertemu rakan lama zaman persekolahan...yazid & nazyan.

May 3, 2010

sebelum...

hujung minggu lalu bermula seawal hari Jumaat..i'm having my offday but still my dear kene keje. Konon nk layan Metrojaya Warehouse kat Stadium Melawati tapi malas plak. After lunch kat TTDI jaya, terus ke giant sek.13 beli brg cket...Masa kat Guardian, Giant sek.13 ni cerita pasal my dotter...shasha.

Masa mommy sebuk2 pilih eyeliner..dia pun sama pilih blusher yg ada kat baris bawak rak pameran. aduyai, sedar2 jek muka my dotter dah berkaler2...siap ada kaler biru lagi. Mane taknyer, ada eyeshadow yg sesat kat pipi kirinya. tak cukup tu, masa kat situ jugak laa dia nk melabur. Adush...skali lagi mommy terpaksa memendekkan masa bershopping. selesai pembayaran, tertangguh lagi perjalanan sbb my dotter nk loli pop plak. Ikutkan saja...

Petang jumaat, tunggu my dear balik. PEnat nampaknyer...takde pula kata2 my dear ajak balik kg malamnya. Sesekali terdengar kekesalanya tak dapat pegi konsert Doube Trouble. I did ask more than twice, but still babah willing to let go his double trouble demi suatu janji ngn his Daddy in law. hmm...aku?? terpaksa ikut sja walaupun hati terasa berat sgt.

Malam jumaat..layan uptown shah alam plak. tak sedar masa yg berlalu..tgk2 dah jam 2pagi. no wonder hanya my dotter yg berlari2 dsana...anak2 org lain da lena dbuai mimpi. Haha...shasha tetap bersemangat walaupun pjama nye basah dek peluh. huh..panas.siyes panas but shooping nye pasal....

Pagi sabtu, masih menunggu kata2 my dear..kot2 nk cancel pegi Rompin, Pahang. but my dear sgt menepati janji. Akhirnya terpaksalah aku bersiap..boot kereta da penuh macam nk pegi seminggu. khabar mak, akan menetap dsebuah rumah tumpangan. so kena bawak toto, bantal n selimut sendiri. Perjalanan dmulakan dr shah alam terus ke jelebu.....terasa pendek waktu sbb tau ada 3jam lagi menunggu utk sampai ke rompin. Singgah makan kenduri dulu..hahaha. mak dan abah dah siap tunggu drumah chenor. Hampir jam 3ptg...perjalanan ke Felda Selendang 2, Rompin pahang pun bermula.

Apr 30, 2010

Anak perempuan kami...

Isnin sampai jumaat...sibuk! Sabtu ngn ahad, kalau balik kg...pon sibuk. Harapkan kalau my dear kata xyah balik jer...baru laa terasa boleh bernafas cket. adoyai....Since melayan kerja baru nie, neuron otak aku terasa macam kene letrik,asik berfikir jer...pastu sakit pale. Bile balik umah da penat asik nk marah jer....Argh, sekali lagi my dear ngn my dotter terkena tempiasnye. kesian mereka dan keluarga mereka.

Sorry sayang, mommy tak sengaja...bila ada tekanan perasaan macam ni lah. Lepas 2,3 hari baru perasan ada yang x kena. Dah dipupuk perasaa sabar tuh, dah tahan rasa amarah tu...tapi bile my dotter start nanges...with her high pitch n tune..terus temperature darah aku naik. Anak - mmg sengaja menguji aku. Dan sekian kalinya, my dear akan jadi penyelamat. Tau dia juga penat tapi my dear sanggup beralah melayan anak perempuan kami yg semakin manja setiap hari. Tak pernah kenal erti penat...berlari ke sana ke mari, menjerit-jerit..ketawa...menari2...tak reti nk tdo awal. Tau nk main jer....

Oh ya, satu perkara ttg anak perempuan kami nie..da pandai tengok drama. Since drama bersiri senja permai dah tamat, malam kami seakan tak terisi. Tak tau nk tonton ape...malam rabu kelmarin....layan Kamelia Katrina. Tiba2 anak perempuan kami menjerit...my dear tergesa2 mencapai remote tukar ke channel ceria 611. Rengeknya tak berhenti....'heh, kenapa plak nie..?' Tukar balik ke channel kamelia katrina...anak perempuan kami terus senyap. layan drama balik...! 'hey da pandai tgk drama laa, patut laa dia menjerit rupenye masa tu commercial break so dia marah...terus jerit. Kami buat testing...mmg pon dia menjerit bila kami tukar channel lain. hahahaha..thank God dia tak nanges masa drama tu dah abes. Anak perempuan kami tau bile drama tu dah habis...sambung lain kali plak. Alahai...macam ni punyer budak pun ada.

My dear pon sgt bz lately...ramai plak org ketiga yg bikin hatinya panas. Tapi my dear sgt profesional sbb tak pernah bawa balik amarah ke rumah. Wonder how he manage that coz i never can make it right.. Suatu hari di minggu lalu...macam biasa my dear balik awal sedikit.Bila mommy tak abis kerja lagi, so my dear akan jemput anak dulu. This time..amarahnya terserlah bila anak perempuan kami tak berdiapers. Babysitter kata my dotter pooped twice..so diapers da abis pakai. Kalau ikutkan rasionalnye, mmg la tak patut tapi dah darurat takde diapers nk buat macam mana. My dear amik my dotter ngn perasaan marah. Tak berbunyik ape pun ngn my babysitter. Bila aku sampai umah lewat petang itu, my dear bercerita.....hati aku berbisik, 'ttg anak dia, jgn sesape buat pasal'. hahaha..

esoknya, aku bekalkan diapers lebeh sket dari kebiasaan dan petangnya aku mohon maaf tanpa pengetahuan my dear. Syukur my babysitter tak kisah....

Anak perempuan kami, telatahnya sentiasa menghiburkan. Biarpun dalam tangisnya yang nyaring itu. Tak kisahlah dalam comel ker...comot ker..masam ker...tetap jadi anak mommy dan babah.

Apr 14, 2010

5nites without babah...

Sharp at 12noon, i'm rushing to KLIA. sending my beloved hubby....wil be away to Taipei. Di KLIA, atok uban, wan, angah,, fidah dan anak2...serta adik Nadya da sedia menanti.

Melihat babah pergi, hati aku sebak. Ya...aku tau ini urusan kerja....holding my breath n my tears. ya....aku tak menangis, tapi hati aku basah kesedihan. Aku cium dan peluk babah. shasha yg awalnya sebuk bermain stroller tiba2 menangis melihat babah melangkah pergi. She insist to walk on her own..melihat shasha berlari menuju escalator...'babah..babah...babah'. Airmata aku bergenang, kalau babah dengar ni...sure babah pun akan sedih.

Lama aku di KLIA..berada di anjung tinjau buat aku makin sedih. Aku da merasa kehilangan babah, da terasa rindukan babah...Benar kata org, bila kita kehilangan seseorg baru kita tau betapa pentingnya si dia buat kita. Babah kata perjalanannya akan ambil masa 4jam. bila babah da berlepas...aku pun turut berangkat pulang.

Aku tinggalkan KLIA dengan harapan, masa akan cepat berlalu. Biar esok saja menjadi 19hb , agar aku bleh kembali dan menunggu babah pulang. argh....airmata aku sekali lagi bergenang. Shasha baik saja dalam kereta, halfway perjalanan shasha mula mengantuk...baiknya anak mommy kerana tidur sendiri di kusyen belakang. Fikiran aku melayang...tak biasa memandu di highway panjang ini sendirian....tak biasa senyap begini sepanjang perjalanan...airmata aku menitis..aku rindukan babah. Babah blum pun jejakkan kaki ke taipei...tapi aku inginkan babah pulang.

Sendiri. Aku sendiri memandu pulang. Aku sendiri membuka pintu pagar rumah. aku sendiri mengambil shasha dari dalam kereta. Aku sendiri yang switch on air-cond. Aku sendirian. Dah mula rindukan babah. Berjalan2 dalam rumah buat aku tak keruan tanpa babah.

It will be 5nites without babah dan aku tak sanggup utk memikirkannya. Harapku..cepatlah masa berlalu.

Apr 7, 2010

Babah will be away..far away..

babah will be away, again....next trip will be much longer from the previous one. huhuhu...utk tempoh seminggu mommy have to survive without babah. sadly it's during school day, not a school holiday. so nenek tak dapat temankan. seminggu..eleh, kejap je tuh. pejam celik pejam celik plus ngn sibuk keje..sure kejap jer masa tu berlalu.

hope everything running smoothly....

Mar 22, 2010

Aku redha demi kasihMu...

pagi yang malas hari ini bermula dengan penuh kejahatan, hampir saja aku nk menaip sms menyatakan mc tapi mentor aku mendahului. dalam sms nyer.'i am mc today...." berjela2 smsnya dengan perkaa2 yg perluaku buat pagi ini...

argh....malas, mengantuk...tiada perasaan ...semuanya bersatu. kaki terasa berat melangkah ke office. lebih2 lagi..pagi yg mulia ini dcemari dengan meeting yang membosankan. melayan Norwegian yg agak sukar utk dfahami tutur bahasa inggerisnya. tapi aku terpaksa.....berganda lagi bila aku sorang tanpa mentor. hidup harus terus...ya, harus terus!!!! tapi kepala aku kosong pagi ni.

Tengahari sekali lagi dengan meeting...Ya Allah, kenapa byk sangat hari2 yg aku lalui harus dengan meeting. Aku gentar bertemu manusia...gentar mengeluarkan suara...aku lebih gentar utk menyatakan sesuatu. Argh...aku bukan sosialit. aku lebih suka dalam kumpulan kecil, dalam ruang aku sendiri..aku tak gemar dkenali..aku tak suka menguasai..aku lebih suka menyendiri.

Hari ini..malu telah aku tolak ke tepi. Sukar...tapi aku terpaksa. Terasa seperti aku dbuli...tapi aku biarkan itu semua. Aku sukar senyum...aku lebihkan dalam ketawa.

Tuhanku...aku mohon padaMu setiap hari. Dalam doaku...aku mohon Dikau permudahkan segala urusanku....kuatkanlah semangatku..berikanlah aku kesenangan dlam melalui jalan2 yg berliku ini. Murahkan rezeki moga pilihanku ini memberi kebaikan padaku, juga pada keluargaku. Aku tau...Kau lebih mengetahui segalanya tentang perjalanan hidupku. Kau telah tetapkan segalanya buatku...Kau berikan dugaan sebagai tanda kasih sayangMu terhadapku. Aku redha...aku rela. Demi kasihMu..

Mar 17, 2010

my gal shasha

my gal shasha makin besar..makin pandai..maintain comel. kalau tak tengok kartun, mesti tengok video klip af...mila, stacy, hafiz, aril...pergh, peminat cilik they all shasha lah. Babah said we're mistaken teach her watching that video clip...shud be ajar laa tgk belajar bahse arab ker...mari mengaji ker...huhuh, ape nk buat....terlajak perahu buleh di undur, terlajak perbuatan....??

tak susah menjaga shasha..just lately dia makin manja. Ada masa dia tak mahu di hantar ker rumah babysitter.. akan menangis bila kata mommy nak pergi keje. hati makin sayu...bertambah sayang padanya..tapi apakan daya, hidup harus kerja..kalau tak kerja camaner nk bawak anak mommy pegi mkn mcD, camaner nk support ur expenses nk main music car...camane nk beli itu n ini. ...

permintaanku nk bekerja during normal hours kesampaian...great opening fr 2010 only happen on 15feb. 4hari telah berlalu...aku tdo lena....my dear kata, aku pengsan!!! kepenatan!!
yup....my brain is exhausted. penat giler..lebih penat dari keje lama....this is wat i wish...but never thought it will be this tough. takper....hidup harus terus.

bercerita tentang shasha, skang suke hisap jari. org tua slalu kata..kalau anak kecil hisap jari tandanya tak cukup kasih sayang. Tapi..xkanlah...shasha da mewah kasih sayang...takde 2 atau 3, semua tertumpah pada dia sorang jer. Mak pula kata....shasha nak adik. hehe...ye ker..?

Mar 13, 2010

One happy family



dalam perjalanan balik kg....

Mar 2, 2010

Penyakit malas

lately penyakit malas makin menjadi2 plak....malas nk p keje, malas nk kemas umah...malas nk masak..ada masa malas nk bercakap pun ada. huh..kenapa kenapa kenapa...


Feb 17, 2010

february...

starting with 2010 - lil bit scary since will be a 30an this year. well still have 7mths to go. On january...nothing much to say. wish i can score much more better on my new year performance, but keep failing as there still constraint surrounding me.

February....one by one gudthings coming in. huyaa huyaa huyaa. wishing all the gudthing keep happen on this year. From family, friends, carrier progress and everything.

Feb 1, 2010

daddy...buy me yogurt drink pls...



Shasha with her daddy sunglass



Mak guard cilik...



shasha with her atok's beret

Jan 31, 2010

pisang oh pisang

bermula dengan abah yg kini on diet...abah terpaksa memantau menu dan kuantiti makanan demi menjaga kandungan gula dalam darah, abah ada kencing manis...sehari abah cuma makan nasi sekali saja. Tak lapar ke..? Seringkali soalan itu aku aju pada abah..jawab abah, kalau lapar abah akan makan roti fiber Gardenia. Alternatifly, abah makan pisang....ulas abah pisang ni baik utk diet..kaya dengan bermacam khasiat...abah siap tunjuk satu artikel dari ruangan kesihatan. Baca punya baca, menarik juga info ni. Lazimnya pisang selalu di kaitkan sebagai pelawas kan....?


Pisang mengandungi 3 jenis gula semula jadi iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia.


Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.
Tekanan jiwa:Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protien yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan 'mood' dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.


Anemia:Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.
Tekanan Darah Tinggi:Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi dan rendah garam, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.
Penghadaman:Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.


Keletihan:Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetul sistem hidrasi semula anda.
Panas Jantung:Pisang mempunyai kesan anti-asid semula jadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.
Demam Pagi:Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.
Saraf:Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.


Obesiti dan Tekanan Kerja:Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.


Ulser:Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.
Kawalan Emosi:Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).


Seasonal Affective Disorder (SAD):Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semula jadi yang membaik pulih 'mood' kita.
Ketagihan Rokok & Tembakau:Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.


Stres:Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.


Strok:Mengikut kajian dalam buku 'The New England Journal of Medicine', mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!
Lain-lain Penyakit Kulit:Pengamal perubatan semula jadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.Jadi, pisang memang merupakan ubat semula jadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.


Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, "Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!"


Petua
Gigitan Nyamuk:Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.
Ingin kilatkan kasut?Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering.


**Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk

Jan 28, 2010

Cantik..

sumer org nk cantik...sumer nk ada kulit yg putih bersih..sumer nk ada pinggang yg ramping..sumer nak ada rambut yg lurus dan manusia sanggup berbelanja lebih hanya utk memiliki kecantikan. Cantik itu subjektif...hanya kerana tahi lalat mungkin kau boleh jadi jadi cantik. hanya kerana lesung pipit kau juga boleh jadi cantik walaupun kau tak putih dan tidak ramping.Allah jadikan manusia tu berbeza2 ...cantik di wajah dan d hati. Cantik yg kau miliki hari ni jadi pilihan kepada pemilih. Jika tiada pemilih bukan bererti kau tak cantik..is just that 'haven't met u yet' bak lagu Michael Bubble'
Cantik itu terlalu subjektif... ada yang kata cantik, ada yang kata tidak. Benarlah..cantik itu terletak di mata baru turun di hati. Mata yang melihat dan hati yang menilai.Aku cantik atau tak...aku tak perlukan org lain utk melihat atau menilai aku. Cukup kalau aku kata aku cantik sekadar yang aku mahu. Aku tak perlu rambut rebonding..aku tak perlukan lesung pipit di pipi. aku tak perlukan tahi lalat di bibir..aku tak perlukan mata yg bersinar2 dan senyum menawan..aku cuma perlu jadi aku. Aku seadanya...Allah menjadikan manusia itu berbeza...cantik dan tidak cantik juga di antaranya.

Jan 22, 2010

babah vs daddy

Did i tell u lately that i loosing my adrenalin...lazy thingy has been surrounding me fr past 2weeks. Plus last 3days, shasha plak demam - susulan dari suntikan imunisasinya. Walaupun Dr. cakap xkan demam...but still shasha demam. Poor baby....kalau dah demam wajib muntah2....batuk dan selsema. Usianya makin meningkat, same goes to her medicine. kalau sebelum ni 2ml jek..skang da naik jadik 4ml. Skang pun da pandai..nampak jek shringe tu terus melalak....huwaaa..!!!!
 
Smalam..having my offday buat aku terasa buntu di rumah. Shasha makin sihat...lihat dia berlari2 dalam rumah...ruang tamu, bilik..dapur. Shasha da pandai bukak tutup pintu peti ais. argh....jahanam laa peti ais mommy macam ni.. gelagatnya nampak kelakar tapi...kalau dah bersepah botol kicap, sos..kotak santan dalam tu. Mane tahan beb...kena marah jugak. One thing tentang shasha ni, bile mommy marah dia...dia pandang muke mommy pastu main tangan dia. garu-garu laaa..tepok2 laa... cute. Tapi hati mommy kene kering..sbb budak kecik ni mmg xmakan saman. Ngan babah dia jek dia takut..
 
Interest thing happened - dari kecik her babah da biasakan diri ngn panggilan babah. even shasha normally calling her babah 'babah' but since yesterday...she start calling her babah ' daddy'. Pelik...ntah dari mane shasha blaja pon xpasti but she's referring to the right entiti to call to. She still calling 'babah' sumtime but most of the time...calling 'daddy'. Babah seems look affected by that calls...he still want shasha to call him 'babah' not 'daddy' but mommy always said ...babah have to appreciate and being happy since shasha found her own way to call her babah, words that mommy never teach her before. babah stop nagging, seems he could understood. Mommy pegang muka shasha...pandai nyer dia.!!!!!
 
 
 
 
 

For E-Mail Disclaimer, please see http://www.digi.com.my/support/general/email_disclaimer.jsp

Jan 17, 2010

Kalaulah sabar itu boleh diniagakan.

Dah 2hari..this backpain is killing me! Hari ni dtempat keje xsenang duduk dbuatnya. Mood pun xcantek...ade jek customer yg mengamok...aku pun x bagi ruang..mengamok sama. malas nk pk pasal skema. Lantak kau lah...kalau da bagus sangat, setup laa kompeni telco sendiri. Jagn nk maki org jek macam ko tu perfect sangat. nk sangat pegi celcom ke..maxis pegi...pegilah. Ko sign up digi pun aku x suruh kan. Pegi mampos arr!!!!!

2nd case..nk replace simcard. Bleh kuar jejauh dari umah tak bawak ic, bleh??!! eei, nk je aku sepak cine nih. kalau dah tau nk buat urusan rasmi..sume nk pakai ic. yg ko tak bawak tu pehal. igt sume kenal nama ko sape ke...? bangang aar..!!!

beberapa kali aku menarik nafas yg paling dalam. beberapa call selepas case bangang tu terkena tempiasnya. dapat indon sengal lagi aku menyirap...Oh tuhanku, kesabaranku makin tipis. tetiba teringat pada fizah yg nk meniaga sabar. kalau lah sabar tu bleh diniagakan...alangkah bagusnya.

Akhirnya jam dah pukul 3petang, Yeay..!! penantian ku berakhir sudah. Ragut beg, rentap headfon, shut down pc dan terus blah. Aku menci ngn tempat keje ari ni....

Jan 16, 2010

Da banyak gigi

Lately shasha asyik gigit jari...nampak comel tapi air liur meleleh jer. Mommy belek2 gusi shasha, waaaaaaaaaaaaa...da makin byk gigi nk kuar ni. gigi geraham..gigi taring. No wonder asik nk gigit org jer...memalam mommy yg jadi mangsa. menjerit sensong takde sape peduli...isk isk isk...

Jan 11, 2010



silhouette babah n shasha @ Langkawi beach.

shasha happy hour at book store


my Sunday...

AJL malam tadi memang superb!! Persembahan pembukaan menyaksikan mak siti ngn Lan 'now typewriter'. Yang tu malas nk komen, sbb siti xmasuk dalam agenda pon. Wat ever..!!!

Anyway, each performance showed diff from the others. From beginning till end, sumer lain2. menarik, x bosan pon tengok. Sambil tengok AJL sambil tengok shasha menyanyi depan tv. Sampai satu part tu, aku terlepas camaner shila OIM bleh ada atas pentas..baru jek tadi tgk faizal tahir yg nyanyi. Shasha plak dari mula tak lepas ngn markerpen dtangan. Alalalala pegang microphone gitu, nyanyi jerit2 sampai tutup mata. Felling sungguh....but dalam byk2 finalist AJL tu, ada satu lagu fav shasha. Yang ni buat dia terpaku depan tv. Not even move an inch...masuk korus, gelek2 bontot sikit ke kiri dan kenan...masuk part yang woo...woo..dia pun sama woo woo. alahai anak mommy....Perhatian sedikit terganggu..tapi ank nye pasal, layan kan jer. Babah express his little worries, anak manjanya tunjuk sisi yang agak tak berapa kat mata babah. Shasha suke main bola, suke main kereta mainan..suke menyanyi. Things that we would like her to do....dia tak nak buat plak. Anyway..perjalanan masih jauh. Masih ada byk masa nk tunjukkan sesuatu yg berbeza buat shasha.

Tengahari sebelumnya - spent lunch hour ngn atok + nenek + pak ucu + cousin shasha; fadhlan. Gi makan kenduri kat Taman Alam Megah, Shah Alam. Mood for everybody swinging in the perfect way...walaupun agak sesat sedikit pada awalnya, berjaya juga sampai ke tempat yg di cari. Lauk plak sedap + nasi beriayani lagi. Adoyai....wugi amik sikit jek nasi. Nak tambah malu...!!!

Jan 9, 2010

Hidup harus terus.

Siaran langsung Piala Sumbangsih kat TV1, babah n shasha tengok jerit2 depan tv. mommy kept in silent surfing on net n updating blog. Hujan masih lebat dluar....terasa dingin malam ni. Tapi hati babah ngn shasha berbahang dek player n9 yang sepak bola macam xmakan seminggu. Alahai...org tu penat lari2 kat padang, babah kata they all tak nak main.

Shasha yang sikecik ni pun da pandai nk jerit-jerit. Tengok babah jerit2 dia pun sama nk jerit. Org tu gol pun tidak...tetiba, masa mommy tgh menaip ni...selangor da menyamakan kedudukan 1 sama pada jam 10.36pm, babah n shasha senyap saja. Shasha leka mengunyah nugget. sedeh babah coz selangor da score. babah terus sambar rokok sebatang...bosanlah..!!! Babah da membentak ..

Malam ni tak jadi balik kampung, kesian atok. Asik tertunggu2 jer...sabar ye atok uban, ujung minggu depan mommy soh babah jemput atok wan datang sini lepak hujung minggu yer. Aplah daya aku nk carik masa hujung minggu, nama pun keje shift. shift da mengarut....cuti pun tak tentu hala. itu pun nasib baik ada off 2ari..kalau dapat yg off satu hari jek. Aku dah terasa bahang kebosanan....malas makin berganda. Tapi...selagi belum tutup mata, kerja kerja kerja!!!

Last wednesday, attended short interview. didnt put much hope on this job. Gamble jer..kalau ada rezeki aku, adalah. Kalau takde..it's ok. Hidup harus terus...

Jan 6, 2010

Kerja..kerja..kerja..

Selagi belum tutup mata, kerja..kerja..kerja. Ari ni terasa malas nk kerja...hari2 pun malas. tak pernah walau sehari dalam setahun aku terasa begitu rajin untuk pergi kerja. So ari ni...aku merajinkan diri pegi klinik mengambil mc. hehehe....

Spent the afternoon dengan menonton movie PSi love you...kisah janda muda yang discover love letter yang ditinggakan suaminya. a guide to continue her life. sesekali bergenang jugak airmata ku...jika bertahun-tahun normally make 2cups coffee fr breakfast, jika bertahun-tahun sebelum tidur..si dia yang akan switch off lampu but all on sudden...sendirian di katil. Melihat lampu bilik yang masih terpasang, mendail kepada nombor yang tiada lagi penggunanya..sekadar mahu mendengar suara si dia yang tiada lagi bernyawa. argh..aku skali lagi dbuai perasaan sayu. kalau aku, juga begitu..da pasti tak bernyawa lagi. terasa bertuah saat ini aku masih punya dia..sebagai tempat bergantung, tempat mengadu nasib, tempat bermanja..

Jan 2, 2010

Nur Iman_TV3

Jangan laa tinggalkan anak tepi jalan..ish, tak reti jaga anak ker..? Itu lah ayat aku tika menontn drama ini malam tadi. Sesuatu yang boleh di elakkan tapi dah nama pun drama...kalau takde isu, takdelaa drama 'nur iman' malam tadi. Pelakon lelaki yang aku tak tau namanya...sebijik macam my husband. From my 1st day bile tau ada baby in my tummy...dialah manusia paling gembira di muka bumi. (i guest). Teringat lagi..masa aku cube stick tu....2nd day d hari raya. Keputusannya mmg +ve dan my husband menunaikan nazarnya utk berpuasa 3hari. Tapi di aidilfitri...org lain makan ketupat, nasi himpit.biskut raya....my husbby dok dalam bilik..tdo. sian dia....skang anak dah besar...asik tak cukup tidur je. kena teman anak main sampai ke tengah malam pulak.

back to the drama..sian sangat tengok lelaki tuh. jadi sasau sbb anak da takde. terbalik plak...slalu ibu2 jek macam tuh. dalam drama ni...yg si ibu rilek je....nanges pun sikit2 jer. kuatnye semangat. kalau aku..da lama mati daa time tuh..

2hari sebelum dan selepas...

Happy New Year....2hari selepas tahun baru, skang baru teragak nk update sesuatu. Alhamdulillah..sinar yang aku harapkan telah bersinar lebih awal dari dijangkakan.

2hari sebelum tahun baru..aku mhabiskan masa 5jam sehingga tgh malam di contact centre- macam biasa, dapat shift malam. 2jam yang terakhir adalah yg paling memenatkan sebab terpaksa 'buddy' dengan DMT. Terasa penat, kecut perut dan aku sebenarnya mencungap masa bercakap sbb kena tahan nafas. Almaklum lah..big boss dok sebelah weh..kena laa perform the best..dalam wat keje, ada jugak bual2 kosong ttg kerja...

sebelum tuh, aku juga menguruskan sesuatu bersama suami. antar dokumen itu dan ini, verify itu dan ini..dengan harapan menggunung...moga dimakbulkan Allah, moga dperkenankan hajat kami tu...

malam tahun baru pun tiba..aku dkejutkan dengan email. bagai bintang kejora....dalam byak2 email yg aku dapat, email ni laa paling best. walaupun sumer pun kabur lagi..tapi aku berharap sangat beroleh sesuatu dengan usaha aku kali ni...rasa nk melompat, rasa nk menjerit..rasa nk muntah pun ada....khabaran dsampaikan pada hubby dan yg paling best!!! hajat kami kesampaian. huh....kegembiraan kami berganda....terasa bertuah sangat di penghujung tahun 2009 nie.

2hari selepas tahun baru..aku sedang menanti kedatangan org baru dalam kluarga aku. hehehehe.....dan aku juga sedang menanti panggilan utk interview dengan boss baru. kalau ada rezeki..adalah tu. Moga tahun 2010 ini bakal mbwa seribu perubahan yang membahagiakan...

yay!!!!!